Se inchid librariile crestine, in lume?
Imediat dupa revolutia din 1989, in Romania au inceput sa se deschida tot mai multe librarii ce comercializau doar literatura crestina. Treptat, fiecare mare (sau mic) oras avea cate un astfel de magazin. Bratari cu WWJD, reviste, muzica, casete, carti, Biblii – in contextul pandemiei insa, lucrurile s-au schimbat. Ba chiar inainte de 2020, din cauza comertului online ce a acaparat tot mai multi dintre cumparaturi, piata s-a transformat major. Asadar, de vina nu ar fi neaparat faptul ca nu se mai citeste (ca inainte) ci schimbarea comportamentului consumatorilor clasici. Azi, exista tot mai putine librarii cu locatii fizice, in intreaga lume. In SUA, de exemplu, reteaua crestina de librarii Family Christian Stores, cu peste 240 magazine si 3000 angajati, si-a inchis sediile.
Din pacate, mutarea spre online nu este singura cauza – in unele parti de pe blog, precum in China, librariile crestine sunt inchise pe motiv de operatiuni de afaceri ilegale. Este cazul lui Chen Yu, ce detinea Wheat Bookstore – acesta a primit o sentinta de 7 ani de inchisoare si o amenda de aproape 30.000$.
Mai exista totusi astfel de magazine?
Din fericire, cu toate interdictiile recente de circulatie, cu toate carantinarile si inchiderea de magazine neesentiale, mai exista un loc de unde sa cumparam cartile preferate – librariile online. Aici, orarul este …non-stop. Poti comanda la orice ora, in orice zi. Desigur, consultanta sau linia telefonica (ori canalul de Whatsapp) este disponibila in limita orarului 9-17, cel mai adesea. Poti cauta usor, prin functia de Search, orice titlu. Poti naviga intre noutati – cele mai recente carti publicate in limba romana/cele mai noi produse adaugate in magazin; rasfoiesti usor intre rafturile virtuale cu cele mai populare carti; aflii din timp ce titluri se pregatesc pentru publicare; gasesti scrieri pentru orice varsta, pe orice tematica. Tot aici ai Biblii, cadouri variate pentru casa, masina ori biserica, dvd-uri s.a.
Si pentru ca multi preferam continutul digital, putem cumpara si carti audio (perfecte pentru masina, telefon etc) ori carti electronice.
Gasesti carti crestine si in alte parti?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, este bine sa intelegem (sau sa schitam) semnificatia acestui cuvant. Termenul de crestin se refera la orice asociat cu religia crestina; intr-un sens mai extins, acesta se poate referi si la “tot ce este nobil, bun si asemanator (sau in imaginea) lui Cristos”. Se poate referi si la continut (lucrari, creatii, opere) realizate de un crestin, fara ca acesta sa fie marcat ori promovat ca fiind explicit crestin.
Asadar, in acest sens, realizam ca aceste titluri de carti se pot gasi si in librariile universale sau chiar in unele magazine mari.
De ce sa cumperi astfel de carti? Ne sunt ele de folos?
Epistola catre Evrei, capitolul 12, versetul 1 ne spune “Şi noi dar, fiindcă suntem înconjuraţi cu un nor aşa de mare de martori, să dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte.”
Asadar, de ce nu am privi si scrierile autorilor de astazi ca astfel de marturii? De ce nu am fi incurajati de biografiile lor, de predicile sau de invatatura lor? Cand cautam intelepciunea, priceperea si cunoasterea, cum ne indeamna Sfanta Scriptura, uitam foarte adesea ca ea ne este mai aproape decat am fi crezut – o gasim revelata in cuvintele ce aduc viata, curaj si putere, in oamenii de langa noi.
In concluzie, astazi ai de unde sa alegi! Ca si credincios, ai atat de multe librarii crestine din care sa cumperi, o multime de titluri ce sa te captiveze, o calitate crescanda si o diversitate enorma de idei si tematici…chiar daca magazinul de la parterul blocului s-a inchis!