Ești în căutarea unui parchet de calitate superioară? În acest caz, mai mult ca sigur te-ai gândit până acum să achiziționezi un model din bambus. Atât parchetul stratificat cât și cel densificat reprezintă alternative potrivite pentru anumite situații, iar alegerea finală se va realiza în funcție de context. Iată care sunt cele mai importante diferențe!
Parchet din bambus densificat
După cum sugerează și denumirea, acest parchet are o suprafață densă. Modelele din aceeași categorie sunt considerate mai rezistente decât multe esențe din lemn, existând teste drept dovezi. Bambusul densificat nu își modifică stabilitatea dimensională și poate reprezenta o investiție rentabilă pe termen lung. În cele mai multe situații, presarea lui oferă o duritate mare și permite evitarea zgârieturilor pe o perioadă îndelungată. În cazul în care îți dorești mai mult atât, există soluții speciale și lacuri pentru protecție suplimentară. Parchetul densificat este comparabil ca duritate cu IPE. Acest lucru este posibil deoarece fibrele au fost amestecate într-o rășină liant și apoi comprimate în prese cu temperatura ridicată. Rezultatul acestui proces este un material puternic, care prezintă inclusiv o greutate mare. Din punct de vedere al prețului nu este neapărat ieftin, calitatea compensează.
Parchet stratificat
Dacă îți dorești să instalezi un sistem de încălzire în pardoseală, atunci acest parchet este ideal. Combinația totală este adesea alcătuită din 3 straturi, fibrele fiind îndreptate în direcții diferite. Prima parte este cea de uzură și conferă duritate și aspect estetic. Al doilea strat are legătură cu rezistența și ultimul este considerat cel de bază. Elementele au fost lipite pentru a se crea o structură puternică, iar sistemul de prindere este adesea de tip ‘’click’’. Acest lucru garantează un montaj facil, inclusiv pentru cei cu un nivel minim de experiență în domeniu.
Cum alegi alternativa potrivită?
Ambele tipuri de parchet au un aspect plăcut și pot crea o încăpere modernă. Pe lângă asta, modelele din esențe exotice sunt la fel de eficiente precum cele autohtone. Așadar, nu ai de ce să-ți faci griji în legătură cu durabilitatea. În schimb, trebuie să știi de la bun început care sunt preferințele tale. Pe lângă caracteristicile legate de calitate, va fi nevoie să acorzi atenție stilului și culorii. Nuanțele închise se potrivesc în camerele mari, unde este prezentă multă lumină naturală. Aceasta trebuie să fie în culori deschise, deoarece așa se va crea un contrast puternic și se va reduce efectul vizual. Parchetul în culori deschise este potrivit pentru camerele mici. Acesta creează senzația de spațiu, în special atunci când este utilizat împreună cu un mobilier pe tonuri neutre. Una dintre cele mai populare soluții este parchetul gri, acesta fiind din ce în ce mai căutat din cauza aspectului. Totuși, poți opta și pentru o nuanță de alb sau bej. Multe modele de parchet de acest tip sunt create în așa fel încât să fie asemănătoare cu alte tipuri de lemn.
Bambusul este un material natural, care crește repede și nu afectează mediul înconjurător. Astfel, acesta poate fi tăiat și utilizat oricând pentru pardoseli, deoarece are nevoie de doar 5 ani pentru a fi recoltat. Optează și tu pentru o astfel de soluție și vei reuși să îmbunătățești aspectul locuinței tale!