Cum putem contribui chiar acum la protejarea mediului

Cum putem contribui chiar acum la protejarea mediului?

Principala măsură prin care fiecare dintre noi poate contribui la protejarea mediului are legătură cu reciclarea deșeurilor. Asta înseamnă să fim atenți cum gestionăm deșeurile, să tratăm cu mai multă responsabilitate opțiunea de colectare selectivă culori și să încercăm să ne aprovizionăm cu cât mai multe produse realizate din materiale reciclate. 

Ce impact are reciclarea asupra mediului înconjurător?

Faptul că acum deșeurile se reciclează poate mai mult ca oricând este o veste foarte bună, iar acest lucru este benefic deoarece fabricarea bunurilor din materiale reciclate necesită, de obicei, mai puțină energie decât producerea bunurilor din materii prima. Când oamenii refolosesc mărfurile sau când produsele sunt fabricate cu mai puțină materie prima, este nevoie de mai puțină energie pentru a extrage, transporta și prelucra materiile prime și din acest punct de vedere e nevoie de mai puțină energie pentru fabricarea produselor. Atunci când cererea de energie scade, se ard mai puțini combustibili fosili și se emite mai puțin dioxid de carbon, precum și alte tipuri de poluanți în atmosfera. 

Reciclarea înseamnă că materialele nu mai sunt ținute în depozitele de deșeuri (fapt care  ar putea duce la contaminarea sistemelor de apă subterană). De asemenea, prin reciclare, deșeurile nu mai sunt incinerate, ceea ce reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cenușă și alți poluanți. Reciclarea, compostarea și devierea deșeurilor organice de la depozitele de deșeuri reduc metanul care, de altfel, ar fi fost eliberat dacă aceste materiale se descompuneau într-un depozit de deșeuri.

Reciclarea sporește, totodată, stocarea carbonului în păduri. Copacii absorb dioxidul de carbon din atmosfera și îl depozitează în lemn, proces care se numește sechestrarea carbonului. În special, reciclarea produselor din hârtie și prevenirea deșeurilor permit ca mai mulți copaci să rămână intacti în păduri, unde pot continua să elimine dioxidul de carbon din atmosfera. 

Ce costuri pot fi eliminate prin reciclare?

Cifrele arată că în ultimii ani, aproximativ 97% din deșeurile municipale formau adevărate depozite de deșeuri. Rata de generare a deșeurilor pe cap de locuitor a crescut, în mare parte din cauza bunurilor de consum de unică folosință și a ambalajului excesiv. Acest lucru înseamnă că epuizăm capacitatea depozitelor de deșeuri într-un ritm alarmant. Reciclarea și reducerea deșeurilor salvează în mod clar spațiul de depozitare. Având în vedere progresele recente ale tehnologiei de reciclare și crearea de noi produse reciclate, tehnici de fabricație și modalități de reciclare a mai multor materiale, în prezent poate fi posibilă reciclarea a până la 60% din fluxul de deșeuri municipale, existând și estimări care ridică cifra până la 80%. Un alt aspect pozitiv care vine odată cu progresul tehnologiei de reciclare este aceea că se pot recicla materiale din ce în ce mai complexe, precum ar fi sticlă, plastic dur, dar putem să ne gândim și la reciclare cupru, aluminiu și alte materiale dure. 

Dacă e să luăm în considerare și costurile de depozitare a deșeurilor, din nou am observa o ușoară îmbunătățire. Cantitatea uriașă de deșeuri pe cap de locuitor, cererea tot mai mare de depozitare și necesitatea de a transporta deșeurile către depozite au dus inevitabil la creșterea costurilor de depozitare. În prezent, se vorbește de costuri cel puțin triple asociate cu taxa de depozitare a deșeurilor și cu taxele de incinerare a deșeurilor, prin comparație cu anii 2000. Deși reciclarea nu va elimina complet aceste taxe, va reduce cantitatea de deșeuri pe care trebuie să o depozităm sau să o incineram. Cu alte cuvinte, reciclarea economisește bani, eliminând multe dintre costurile care pot fi evitate. 

În ce industrii sunt folosite imprimantele 3D Previous post În ce industrii sunt folosite imprimantele 3D
Next post AllmaDesign – Agentia de Web Design care iti Transforma Viziunea Online in Realitate